Aurelia_Stoie_Marginean

Aurelia Stoie Mărginean

Autori Creator(i)

Autori Creator(i)

Aurelia Stoie Mărginean

BIOGRAFIE

Aurelia Stoie Mărginean (n. 19 iunie 1940, Târgu Mureș, județul Mureș, România) este pictor și grafician român membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

S-a născut la 19 iunie 1940, la Târgu Mureș și, ulterior, s-a stabilit la Brașov. Este absolventă a Institutului de Arte Vizuale "Ion Andreescu" de la Cluj-Napoca, promoția 1966. I-a avut profesori pe Theodor Harșia, Aurel Ciupe, Petru Feier și Radu Maier. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Asociației Internaționale de Artă Plastică – UNESCO. Este profesoară de pictură și grafică la Școala de Arte – Brașov, în perioada 1975-2004.

Debutează în 1966, la Brașov și primele expoziții personale le are în 1969, la Brașov și București, fiind prezentată de criticul literar Vasile Drăguț. Participă la toate saloanele anuale ale Uniunii Artiștilor Plastici - Filiala Brașov din 1967 până în prezent, participă la expoziții de grup, la saloane republicane. Are numeroase expoziții personale în țară și în străinătate, la București, Miercurea-Ciuc, Brașov, Rishon LeZion, Ierusalim, Veneția, Madrid, Berlin, Viena, Nicosia. Participă la expoziții internaționale și de grup în străinătate: Germania, Belgia, Franța, Austria, Danemarca.

Are preocupări constante în domeniul graficii de carte și a afișului, realizând ilustrații de carte pentru volume de poezie și monografii, cum ar fi: Pământul din statui, de Adrian Munțiu (1977), Pelerinaj la Beethoven, de Richard Wagner (1979), Almanahul Coresi (Brașov 1984, 1986), Scheii Brașovului (1993).

In 2018 a primit distincția de „Cetățean de Onoare al Municipiului Brașov“. Are lucrări în muzee: Brașov, Ploiești, Deva, Lăzarea, Valea Doftanei, Tulcea

Evenimente

Nu a fost găsit niciun rezultat.
newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!

newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!