Iustin-Borfota

Iustin Borfotă

Autori Creator(i)

Autori Creator(i)

Iustin Borfotă

BIOGRAFIE

S-a născut în ziua de 2 aprilie 1947 în Poşaga de Jos, judeţul Alba. Face studii liceale la Liceul (azi Colegiul) „Mihai Viteazul” din Turda, după care absolvă Facultatea de Filologie. Desfășoară o vie activitate ca profesor la Școala generală din comuna Poșaga, unde devine și director al școlii. În anul 1969 a fost numit director al Căminului Cultural din Poșaga, iar în 1990 a fost investit ca Primar al comunei. A debutat ca poet în anul 1973 în revista Tribuna de la Cluj şi a publicat în diferite ziare şi reviste: Steaua, Transilvania, Tribuna, Flacăra, Unirea şi în toate culegerile importante de poezie care au apărut în judeţ: Poarta inimii, Cartea Unirii, ş.a. cu pseudonimul Iancu Gorun.
Ca filolog şi om al locului, s-a preocupat de culegerea folclorului din zonă şi de valorificarea lui.
Împreună cu regretatul învăţător Ioan T. Roşa a scris un studiu privind portul popular de pe Arieşul Mijlociu, iar împreună cu soţia sa, Ileana Borfotă, a conceput un studiu intitulat Colindatul pe Arieşul Mijlociu, studiu care a fost publicat (tradus în franceză şi engleză) în Album de Etnografie şi Folclor – Ţara Moţilor, editura Altip, Alba Iulia, 1997, volumul I, şi Mică enciclopedie de etnografie şi folclor, editura Altip, Alba Iulia, 2005, volumul II, ambele editate de profesorul Sabin Cioica.
Este membru fondator al Asociaţiei folcloriştilor din județul Alba. Din mâna lor au ieșit culegerile de folclor: Merge dorul şi răsare, Flori dalbe, flori de măr, Cântecele cununii, ultima lucrare fiind apărută la editura Minerva în 1989, prefaţată de profesorul universitar Nicolae Bot de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.
În anul 2011, împreună cu soția sa, a publicat la Editura Altip din Alba Iulia, monografia comunei Poșaga, intitulată „Poșaga străveche vatră etnofolclorică”, prefațată de profesorul universitar dr. Ilie Moise de la Universitatea din Sibiu. În anul 2020, a publicat la Editura Creator, Brașov, volumul Garabet Ibrăileanu între clasic și modern.

Cărți

0.0
0.0/5

Evenimente

Nu a fost găsit niciun rezultat.
newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!

newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!