ggg
Gabriela-Teca-Calatorii-neprevazute-coperta-726x1024
Călătorii neprevăzute

distribuie   

Călătorii neprevăzute

distribuie   

Călătoriile intradiegetice pe care ni le propune autoarea ne poartă spre toposuri precum Numeria, Literalia, Tărâmul Imaginației, dar și în timpul suspendat în trăire, în contemplație, în cunoaștere.
Operele reunite sub titlul Călătorii neprevăzute se adresează deopotrivă copiilor și adulților care vor să experimenteze emoția deplasării cu rollercoasterul cunoștințelor fundamentale deprinse în școala primară și gimnazială. Firul epic, caracterizat de charismă, poartă cititorul într-o lume a ideilor aflate la confluența științei cu ficțiunea, rezultând un gen SF oarecum atipic, pentru că, spre deosebire de literatura SF contemporană, această nouă literatură SF propusă nu se teme de sentimente, de candoare, de tonul blând al naratorului intradiegetic, de transmiterea, la modul reflexiv, a unor valori perene (sperăm!).
Caracterul integrat al „învățăturii” este învăluit în oralitate, realizat firesc, fără forceps, fără un plan reperabil.
Legenda cuvintelor propune o etiologie nu doar comprehensibilă pentru micul cititor, ci și care îndeamnă la reflecție și poate constitui un excelent suport didactic interdisciplinar, implicând reflecții asupra semanticii, educație moral-civică și dezvoltare personală: „Cuvintele sunt magice și vin de pretutindeni. Ele nu au un loc anume în care se nasc. Ele izvorăsc de unde nici nu te aştepti: unele vin din mintea noastră care este mereu încărcată de fapte şi locuri, altele vin din inima noastră care este supusă atâtor emoţii şi sentimente, alte cuvinte sunt născocite de oameni cu carte care le aştern pe hârtie pentru ca noi toţi să le putem citi”.
Denominația personajelor, adesea hazlie și ilustrând ierarhia cazonă uneori (generalul Piramidă, colonelul Cilindru, locotenentul Unghi, Moș Curcubeu) și situațiile verosimile în care acționează eroii sunt doar câteva elemente care conferă atractivitate textului și îl subsumează literaturii pentru copii. Conf. univ. dr. Larisa Ileana Casangiu
Nr. pagini: 58
An apariție: 2020
Ediție: Necartonată
Cod: LIB978-606-029-355-2
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cărți scrise de aceiași autori:

0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!