ggg
Adrian-Lesenciuc-Cimitirul-eroilor
Cimitirul eroilor

distribuie   

Cimitirul eroilor

distribuie   

Bheristan e o țară stranie, creștină, situată undeva într-un Orient incert. Se numește în limba proprie Țara Oilor și duce mai departe tradiția de milenii a păstorilor bheristanezi. E un spațiu ficțional în care toponimia și onomastica indo-iraniene revarsă în pagini un aer exotic. Dar e, totodată, un spațiu totalitar, erodat interior, un spațiu asupra căruia nu se abate niciuna dintre mâniile lui Dumnezeu cu excepția uitării. Țara își pierde istoria și cultura și se zbate în propriile neputințe cotidiene. Devine încet un Cimitir al Eroilor, de pe ale căror pietre funerare s-au șters toate numele. Nimic nu e mai trist decât să-ți vezi eroii dizolvându-se în uitare pe sub cozorocul caschetei de locotenent în armata bheristaneză. Personajul central, locotenentul Ādam Ūrman, se opune cu încăpățânare acestui diluviu al nepăsării generale, dar Sistemul are mijloacele lui să mențină fluxul îngropării trecutului în neguri. O poveste pe cât de apăsătoare, pe atât de plină de umor, care se poate citi în registre diferite; de la simpla lectură de suprafață, extrem de alertă și incitantă, până la pătrunderea în adâncimea simbolurilor, alegoriilor și parabolelor, cititorul este răsplătit cu pagini de o frumusețe tulburătoare și cu personaje credibile viețuind în spațiul distopic al Bheristanului. Cimitirul eroilor e un roman în care orice posibil cititor se regăsește cu temerile și bucuriile de peste zi. E un roman-parabolă despre putere și pervertire scris cu măiestrie, cu ironie molipsitoare, cu speranță în forța regeneratoare a culturii.
Adrian Lesenciuc, n.21 august 1975 la Câmpulung Moldovenesc, este un scriitor polivalent, care a debutat cu poezie (Antifilosofia, 1998), a publicat șapte volume de versuri, dintre care reținem Liam (2001) și Cartea de apă. Cu Borges privind râul (2016), dar s-a exprimat cel puțin cu aceeași ușurință în planul criticii literare și prozei. Reținem titlurile: Postmodernitatea. Un posibil model de structurare a mozaicului a-valoric (2005), eseu, respectiv Moartea noastră cea de toate zilele (2008), roman, ambele premiate de Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. Membru al acestei uniuni de creație din 2000, președinte al Filialei Brașov din 2013, Adrian Lesenciuc este activ în viața literară prin articolele publicate (în ultima perioadă, mai prezent în România literară, Hyperion, Mișcarea literară, Apostrof) și prin activitatea redacțională la revista Libris din Brașov. Proaspăt laureat (Marele Premiu, 2017) la Festivalul Național de Poezie „Octavian Goga”.
Cimitirul eroilor e o carte gravă şi tristă, dar nu descurajantă. (…) Cât priveşte scriitura, limbajul, chiar că le-am găsit la ele acasă. La un moment dat, eram tentat să fac chiar o listă cu termenii şi expresiile de argou. Şi capacitatea de a face portrete. De neuitat. Au un contur fizic şi un fond moral foarte vii. În rest, să fie Cimitirul eroilor romanul kafkian din literatura română? Mai ales prin îmbinarea absurdului cu logicul? Părerile vor urma. S-ar putea să fie trimiteri şi spre Camus, Heinrich Böll, sau Deşertul tătarilor. Ceea ce ar însemna mult în sincronizarea romanului românesc contemporan cu cel european. Oricum, o apropiere de Generalul armatei moarte este evidentă şi cu nimic subsumat.

Ion Topolog
Nr. pagini: 255
An apariție: 2017
Format: 200 x 130 mm
Ediție: Necartonată
Cod: LIB978-606-8814-75-9
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cărți scrise de aceiași autori:

0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
Alte cărți din domenii similare
(
Literatură Română):
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!