ggg
Heidegger
Heidegger
În colecțiaColecția Fildeș

distribuie   

Heidegger
În colecțiaColecția Fildeș

distribuie   

Heidegger este parte a istoriei practice, și nu numai practice, a național-socialismului. Heidegger a fost unul dintre marii filosofi ai istoriei filosofiei universale, dependent, desigur, ca mulți alți gânditori, de contexte, dar gânditor de anvergură. O filosofie cum este cea a lui Heidegger nu este nicidecum un simplu reflex al evenimentelor istoriei sau o adaptare de conjunctură. În cuprinsul ei este o prelucrare filosofică a istoriei cunoscute, din optici personale, discutabile că orice produs istoric - este, altfel spus, filosofie la propriu, care merită captată, analizată, evaluată, în primul rând, ca urmare a ponderii ei. Ar fi în afară rigorilor profesionale și a eticii raportării la autori și opere să nu vedem această filosofie ca atare, în întreagă ei desfășurare, cu innoirile de orizont pe care ea le-a propus.

Filosoful Heidegger nu se reduce nicidecum la opțiunile politice sau la persoană să politică, chiar dacă nu poate fi despărțit de acestea. Iată tot atâtea rațiuni pentru a prezența într-un volum interpretarea mea a operei lui Heidegger, bazată și pe cunoașterea celor două praguri ce au putut fi stabilite abia în deceniile recente, grație accesului în arhive - Contribuțiile la filosofie și Caietele negre. M-a preocupat de mult să înțeleg gândirea heideggeriană, fiind convins că, și dacă nu devii adeptul unui filosof, cunoașterea a ceea ce el a spus, că atare, este indispensabilă. Cu atât mai mult când este vorba de un filosof de cea mai mare anvergură!

Am socotit, totodată, că este datoria mea să dau seama, prin analize din diferite momente, de felul în care l-am văzut și în ce conexiuni l-am cercetat pe Heidegger. De aceea, reunesc aici studiile și articolele mele consacrate filosofiei sale, într-un efort de a lămuri, luând în seama toate datele accesibile astăzi, conținutul și evoluția filosofiei unui gânditor care, cu ideile și argumentele sale, este mai mult decât se crede în ambianța frământărilor de astăzi și continuă să-și lase amprenta asupra lumii. - Andrei Marga, Cluj-Napoca, la 16 iunie 2020
Profesor de filosofie contemporană și logică generală, Andrei Marga a fost cel mai longeviv rector al Universității Babeș-Bolyai (1993-2004 și 2008-2012), Ministrul Educației Naționale în guvernele Ciorbea, Vasile, Isărescu, Ministrul Afacerilor Externe în guvernul Ponta 1, președinte al Institutului Cultural Român. Andrei Marga a fost ales în conducerea unor organizații și instituții internaționale și a fost numit consultant de instituții culturale și universitare în China, Vatican, Germania, Ungaria, Austria. I s-au acordat ordine de stat în Germania (“Das Grosse Bundesverdienstkreuz”), Franța, Italia, Portugalia, România. Este laureat al Premiului “Herder” și a primit premii și distincții în Austria, Germania, Israel, Ungaria, SUA. A susținut cursuri și seminarii, că profesor invitat la universitățile din Munchen (Ludwig Maximillians), Viena, Montpellier (Paul Valery), Ierusalim (Universitatea Ebraică) și București.
Nr. pagini: 430
An apariție: 2021
Format: 210 x 130 mm
Ediție: Necartonată
Cod: LIB978-606-029-384-2
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cărți scrise de aceiași autori:

0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
Alte cărți din domenii similare
(
Filosofie Universală):
Nu există alte cărti ale aceluiași autor.
newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!