ggg
Viorel-Turcu-Lumini-si-umbre-la-apus-648x1024
Lumini și umbre la apus
În colecțiaColecția Fly

distribuie   

Lumini și umbre la apus
Domeniu Poezie
În colecțiaColecția Fly

distribuie   

(...) Tematica volumului de versuri este variată. Lirica idilică, prezenţa datinilor străbune, tenta filozofică, natura sau explozia protestatară îmbogăţesc creaţia literară cu versuri îngrijite, echilibrate, în care abundă figurile de stil, fără a se exagera. Volumul de faţă este structurat în şapte capitole şi însumează 113 poezii. Din mulţimea acestora, o mare parte m-au impresionat în mod deosebit, aşa încât voi încerca succint să le creionez frumuseţea.
Lucrarea debutează cu poemul Am adunat în vers cuvinte, unde autorul îşi dezvăluie crezul său artistic şi vrea ca cititorul să-i „guste sentimentele” în care a pus „văpaia de foc”, „şi-n roua dimineţii le-am călit”, dorind ca cititorul să se regăsească în versurile sale şi ele să-i producă „alint” şi „fantezie”...

Profesor Aurora Cucuianu
M-am născut în noaptea de Halloween a anului 1950 – o noapte fără lună. Satul natal – Dudescu – este unul uitat de lume, situat printre dune de nisip în Lunca Călmățuiului, în plin Bărăgan. În acel an, mi-au murit ambii bunici. Capul familiei a devenit tata. Țara noastră era în plin proces de colectivizare a agriculturii, iar Canalul Dunăre – Marea Neagră reprezenta „pușcăria națională” pentru dușmanii comunismului. Tata, Marinache Turcu, fusese subofițer în armată și luptase pe front până la final, dar a fost trecut în rezervă în 1947 pentru că nu avea „origine sănătoasă”. I s-a cerut să se înscrie la colectiv și pentru că a refuzat, a fost declarat „chiabur”. I s-au înscenat pe plan local mai multe fărădelegi. L-au arestat și a fost cercetat luni de zile, dar nu i s-a dovedit nimic. La îndemnul familiei și pentru a evita trimiterea la canal, a cedat și s-a înscris în CAP. Copilăria mea a fost o sumă nesfârșită de lipsuri. Fiind un „pui de chiabur” – așa cum eram numit de toată lumea, eram izolat și umilit la grădiniță și apoi în școala elementară. Am învățat să suport, marcat de credința în divinitate – bunica mea Ana fiindu-mi îndrumător spiritual. Am participat la muncile câmpului, din fragedă copilărie, sperând într-o dreptate viitoare absolută. Această speranță mi-a fost atât de vie, încât mi-a influențat întreaga viață. Așa am ajuns polițist! Dar m-am înșelat amarnic. În România, lucrurile nu sunt ce par a fi!
Nr. pagini: 158
An apariție: 2021
Format: 210 x 130 x 10
Ediție: Necartonată
Cod: LIB978-606-029-491-7
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cărți scrise de aceiași autori:

Nu există alte cărți ale aceluiași autor.
Alte cărți din domenii similare
(
Poezie):
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
0.0
0.0/5
newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!