ggg
Elsa-Dorval-Tofan-Pozitiv-la-patrat-coperta-637x1024
Pozitiv la pătrat

distribuie   

Pozitiv la pătrat

distribuie   

Realitatea nu poate fi pusă la îndoială, ea reprezintă locul pe care te bazezi, este ceea ce definim în mod convențional ca pozitiv. Când ți se spune că nu ești pozitiv, ți se spune, de fapt, că nu ești ancorat în realitate. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, expresia să fii pozitiv e folosită cu o semnificație deturnată, de tipul să fii încrezător, chiar dacă premizele realității, ale pozitivului, nu sunt întrunite dintr-o perspectivă a bucuriei. Pozitivul ține cont de starea de fapt, de ceea ce este și de sensul practic. Să zicem că realitatea ar fi pozitivă, aici cu semnificația predominării binelui asupra răului, sensul practic ne-ar dicta să fim pozitivi, adică optimiști, iată cum am putea deveni... pozitivi la pătrat. Această formulă ipotetică (acceptabilă într-o lume de basme) e invalidă însă pentru că nu există o realitate a binelui sau a răului, realitatea există pur și simplu, singura posibilitate de a afirma un adevăr fiind experiența pe baza cercetării și a verificării existenței obiective, loc de întâlnire inevitabil pentru noi toți. Adevărul este că formula acestei complexe ecuații nu are mereu ca rezultat un plus, fără îndoială, acest lucru este pozitiv.

Elsa Dorval Tofan
Cerasela Tofan Crețu s-a născut în Brașov, pe data de 10 august 1964. Din 10 mai 2003 trăiește în Canada, la Montréal.
Este autoarea volumelor în versuri Lansare de promisiuni, apărut la Editura KronArt, Brașov, în anul 2018 și Antimetafore, apărut la Editura Creator în anul 2020.
Reprezintă Canada francofonă cu note critice și creație literară în limba franceză în cadrul revistei de cultură nord-americană International Writer’s Journal Magazine.
Elsa Dorval Tofan (pseudonimul prietenei mele din liceu, Cerasela Crețu, emigrată acum 17 ani în Canada, în Quebec), autoarea volumului de versuri Lansare de promisiuni (2018), debutează acum în proză cu o surprinzătoare carte de povestiri. Cele mai multe personaje sînt femei care, deși cunosc experiențe de viață diferite, par să aibă multe în comun, indiferent dacă „acțiunea” se petrece în Canada zilelor noastre sau în România de dinainte și de după comunism. Și asta pentru că personajul principal e, de fapt, o voce din off, aceeași în toate secvențele, care aparține cuiva cu o dramatic de înaltă luciditate, cu umor, (auto)ironie, cu un ascuțit simț al observației, cu multă empatie pentru frumoșii marginali ai societăților de orice fel. Cineva și tranșant, revoltat de toată mizeria planetară (la propriu și la figurat), dar și cu o mare disponibilitate de a percepe frumusețea, fragilitatea realității mici sau a celei mari. Recunosc vocea: îi aparține fetei deștepte și rebele, pe care mi-o amintesc bine, din clasa noastră de la Liceul Unirea din Brașov, promoția 1987, ceea ce mă face să îi citesc cartea și ca pe o autoficțiune, ca pe o confesiune mascată în care sînt încorporate o sumedenie de „biografeme” (cum le-ar fi spus Roland Barthes) trimițînd nu doar la viața unor personaje, ci chiar la viața acestei scriitoare cu o profundă înțelegere a lucrurilor.

Simona Popescu
Nr. pagini: 206
An apariție: 2020
Format: 210 x 130 mm
Ediție: Necartonată
Cod: LIB978-606-029-363-7
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cărți scrise de aceiași autori:

0.0
0.0/5
newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!