ggg
Forta-cuvantului-coperta-Creator-709x1024
Forța cuvântului
Cercetări privind modalități de echilibrare și optimizare a transferului informațional

distribuie   

Forța cuvântului
Cercetări privind modalități de echilibrare și optimizare a transferului informațional

distribuie   

Aș putea spune că uimirea mea la lectura acestei lucrări a fost la fel de mare ca aceea provocată de studiile și lucrările lui Solomon Marcus, care a încercat și a reușit să analizeze poezia eminesciană prin recursul la… matematică, la formule capabile să explice totul (sau aproape totul…). Probabil, Valentin Ghișa a înțeles că forma noastră de comunicare este un fel de proză (nicio aluzie la Molière și al său «Le Bourgeois Gentilhomme»), căci nu toată lumea este dispusă sau capabilă de poezie, dar pentru a evita tăcerea muzelor și izbucnirea tunurilor, a gândit căi și mijloace de eficientizare a comunicării interumane la scară largă, posibilă doar prin intermediul radioului.”

Profesor Emerit CONSTANTIN FROSIN, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere„În cadrul cercetărilor efectuate, dl. Valentin Ghișa a atins cu succes o serie de obiective majore din domeniul procesării semnalelor vocale și al comunicării verbale: identificarea grupărilor de trăsături vocale interdependente în procesul vorbirii directe, dar și determinarea nivelelor la care corelează o serie de caracteristici vocale prezente în câmpul comunicării unidirecționale de tip radiofonic cu ajutorul metodei de analiză statistică regresională. Cercetările realizate au permis selectarea acelor caracteristici vocal-prozodice care condiționează major atât procesul rostirii expresive, cât și generarea unui model de îmbunătățire teoretică a expresivității comunicării de tip direct, radiofonic.”

Prof. univ. dr. ing. THEODOR BORANGIU, Director al Școlii Doctorale de Automatică și Calculatoare - Universitatea POLITEHNICA din București„Putem afirma că abordarea unei teme ce oferă soluții robuste legate de recunoașterea vocală ce ține cont de analiza semantică rezolvă o problematică multidisciplinară foarte dificilă și reprezintă o provocare de care autorul, dr. ing. fiz. Valentin Eugen Ghișa, se achită cu prisosință.”

Prof. habil. dr. ing. DECEBAL POPESCU, Universitatea POLITEHNICA din București - Facultatea de Automatică și Calculatoare
VALENTIN EUGEN GHIȘA s-a născut la Constanța, pe 26 iulie 1970. După finalizarea Liceului Pedagogic din Constanța a urmat stagiul militar la București, în perioada Revoluției din 1989, apoi a fost încadrat la U.M. 02049 de Marină. Prima facultate pe care a urmat-o a fost cea de INGINERIE, în cadrul Universității ,,Ovidius” din Constanța, cu specializarea Utilaje și Instalații Portuare, absolvită în 1999. Doi ani mai târziu, în 2001, a absolvit cea de-a doua facultate, MATEMATICĂ – FIZICĂ, tot în cadrul Universității Ovidius din Constanța, urmând câte doi ani de studiu într-unul. În anul 2001 s-a stabilit la Brașov, împreună cu soția sa, Lavinia-Nicoleta.
Din ianuarie 2002 a predat, la Brașov, Matematică și Fizică la mai multe Colegii: Auto, Construcții, LSN, CFR și Pedagogic. În anul 2004 a obținut diploma de Master în PROBABILITĂȚI ȘI STATISTICĂ MATEMATICĂ la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Transilvania din Brașov. Cu o dorință extraordinară de perfecționare și cunoaștere a demarat activitatea de cercetarea în FIZICĂ ATOMICĂ ȘI NUCLEARĂ la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” Măgurele, al Universității București, obținând titlul de DOCTOR ÎN FIZICĂ, în anul 2009.
După 2010 a început colaborarea cu Universitatea Transilvania din Brașov, unde a predat la FACULTATEA DE INGINERIE ELECTRICĂ ȘI ȘTIINȚA CALCULATOARELOR.
Tot în cadrul Universității Transilvania a continuat activitatea de cercetare și a obținut cel de-al doilea titlu de DOCTOR în CALCULATOARE ȘI TEHNOLOGIA INFORMAȚIEI, de această dată ,,MAGNA CUM LAUDE”, pentru teza ,,CERCETĂRI PRIVIND MODALITĂȚI DE ECHILIBRARE ȘI OPTIMIZARE A TRANSFERULUI INFORMAȚIONAL.” Între 2010 și 2013 a fost colaborator la SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE – RADIO Tg.
MUREȘ – subredacția ANTENA BRAȘOVULUI, unde, pe lângă activitatea jurnalistică, a avut o contribuție deosebită la inițierea și dezvoltarea Centrului Național Multimedia, un proiect derulat împreună cu Universitatea Transilvania.
Valentin Eugen Ghișa s-a stins din viață pe 13 Aprilie 2019, la vârsta de 48 de ani.
„Inginerul, fizicianul și informaticianul Valentin Eugen Ghișa propune un model de optimizare prin apel la o serie de algoritmi cu grad ridicat de complexitate, prin diferite modalități matematice de obținere a condițiilor de optimalitate, în acord cu o serie de metode recente de înmodelare prozodică a vorbirii (tratate distinct în primul capitol), prin apel la o serie de 12 factori, fiecăruia corespunzându-i între 2 și n valori (echivalent cu numărul de silabe admisibile în limbă). Rezultatul cercetării este un sistem automatizat de optimizare a rostirii de tip radiofonic, «un sistem automat cu buclă închisă» alcătuit dintr-un analizor semantic, un modul de procesare statistică a prozodiei și un modul de optimizare prozodică.”

Lt. col. prof. univ. dr. ADRIAN LESENCIUC, Prorector al Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Brașov, Președintele Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România


„Fiecare capitol al lucrării trădează pasiunea, rigoarea și seriozitatea autorului, atribute care i-au caracterizat deplin personalitatea. Demonstrațiile sunt atent construite, iar aplicațiile probează eficiența maximă a metodei propuse și teoretizate, respectiv metoda de optimizare a componentei prozodice a comunicării „on-air”, cu ajutorul unui model spectral vocal. Originale și deosebit de interesante sunt modelele de optimizare teoretică a expresivității comunicării, cu aplicabilitate în domeniul radioului, dar și metodele și tehnicile noi de Sentiment analysis/ Opinion Mining. Preocuparea lui Valentin pentru cuvânt, pentru puterea și valențele lui multiple, pentru modul în care ființa umană comunică și se comunică prin rostire, nu era întâmplătoare. Ascultându-l vorbind, explicând, povestind, realizai că în fața ta se afla un om nativ înzestrat cu un talent excepțional de bun comunicator, care știa să-și construiască în așa fel discursul, încât părea opera unui artist. Modul lui de a prezenta un subiect, indiferent de domeniu, era de-a dreptul seducător, trăda o veritabilă plăcere a spunerii și a recreării universului prin cuvânt.”

Prof. dr. ELENA VIERU
Nr. pagini: 348
Ediție: Necartonată
Format: 210 x 150 x 20 mm
An apariție: 2019
Cod: LIB978-606-029-110-7
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cărți scrise de aceiași autori:

Alte cărți din domenii similare
(
Inginerie, Matematică, Fizică, Chimie):
newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!