ggg
Banii-romaniei-coperta2018-698x1024
Banii României

distribuie   

Banii României

distribuie   

Este România o țară bogată?
A fost vreodată România bogată iar treptat, treptat a sărăcit? Sau poate nu a fost niciodată bogată ci doar am fost amăgiți cu propaganda și manipulările celor care au avut puterea?
Bogăția unei țări nu constă în câmpii mănoase, păduri sau petrol ci în modul în care acestea sunt astfel folosite încât să aducă „bogăție” cetățenilor ei.
Din acest punct de vedere trebuie spus că niciodată românii nu au fost atât de bogați pe cât România a fost bogată în resurse.
Nu degeaba Octavian Goga spunea că „munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă”.
Ultima perioadă s-a caracterizat pe planul politicilor economice și prin amplele și contradictoriile discuții pe teme salariale. Pe bună dreptate, este absolut necesar să se întreprindă măsuri de ridicare a nivelului de salarizare al unor categorii socio-profesionale extrem de importante cum sunt cele reprezentate de sănătate și învățământ. De asemenea, este necesară și o reevaluare a punctului de pensie ca și ridicarea la nivelul cerințelor europene a sistemului de infrastructură, de asigurare a protecției în caz de cataclisme naturale dar și a cheltuielilor de înzestrare militară. Toate aceste necesități, pe care le considerăm absolut necesare în actualul moment, cer nanțare, adică bani.
Are România acești bani sau se zbate într-o sărăcie ajunsă în stadiu de cronicizare?
Răspunsul factorilor decizionali este invariabil: nu sunt bani. Ne întrebăm dacă România este bogată.
Răspunsul este DA, România este bogată.
Resursele pe care le deține în oameni, în solul și subsolul său au puterea transformării acestei țări într-un loc de prosperitate din care niciun român nu ar mai vrea să plece dar această transformare depinde de modul în care sunt utilizate resursele și în folosul cui sunt ele exploatate.
Bogăția României poate și bogăția românilor dar numai dacă vom înțelege că stă în puterea noastră să ne gospodărim mai bine și să ne apărăm ceea ce ne aparține.
Numai atunci niciun guvern nu va mai putea spune „nu sunt bani”.
MIRCEA COȘEA este profesor universitar, doctor în ştiinţe Economice.
Între 1973-1980 a fost expert pe probleme de prognoză economică și macroeconomie la Comisia Economică ONU pentru Europa de la Geneva.
Nr. pagini: 232
An apariție: 2017
Ediție: Necartonată
Format: 210 x 150 mm
Cod: LIB978-606-8814-18-6
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cărți scrise de aceiași autori:

Alte cărți din domenii similare
(
Business și economie):
newsletter

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul Creator și fii la curent cu toate promoțiile, noutățile și evenimentele noastre!